Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Erfgoedhuis Veldhoven
Samen de geschiedenis van heel Veldhoven levend houden
Erfgoedhuis Veldhoven
Samen de geschiedenis van heel Veldhoven levend houden
Erfgoedhuis Veldhoven
Samen de geschiedenis van heel Veldhoven levend houden
Erfgoedhuis Veldhoven
Samen de geschiedenis van heel Veldhoven levend houden
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Met de maandelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van onze activiteiten en de geschiedenis van Veldhoven. Lees hier de laatste uitgave.
Inschrijven
Openingstijden heemkamer
Onze heemkamer op de 1e verdieping van de Bibliotheek Veldhoven is geopend op donderdag- en zaterdagochtend van 10.30 tot 12.00 uur.
Bibliotheek
In onze bibliotheek vind je meer dan 1200 boeken, tijdschriften en archiefstukken met onderwerpen als geschiedenis, archeologie, genealogie, religie en taal.
Lees meer
Wil jij ons helpen?
We hebben verschillende vacatures, maar misschien heb je zelf ook wel een idee waarvan je denkt: dat zouden ze moeten doen. Bepaal zelf hoeveel tijd je erin wil steken en in welke tempo, wij zijn blij met alle hulp.
Bekijk onze vacatures

Actueel

Programma Open Monumentendag

Op zondag 15 september is het weer landelijke Open Monumentendag. Het thema van dit jaar is ‘routes, netwerken en verbindingen’. Nieuwe QR-tegels Geheimen van Veldhoven verbinden je met het verleden.

Lees meer

Herdenking 17 september

De Werkgroep Herdenkingen Veldhoven 4 mei en 17 september nodigt u uit op dinsdag 17 september voor de Herdenking van het bombardement op Zeelst.

Lees meer

Veldhoven op film

Veldhovens geweten

Bevallen in de bedstee

In  de 19e eeuw is de babysterfte hoog, zeker in arme gezinnen op het platteland. De open haard en de lichaamswarmte zorgen in de winter voor verwarming.

Lees meer

Koningshof

Koningshof geniet tot over de landsgrenzen bekendheid als NH hotel, maar de naam Koningshof is ook verbonden aan het voormalige klooster met middelbare scholen.

Lees meer

Markante dorpsgenoten

Anton Geurts

Anton (Toon) Geurts ging als klein jongetje vaak met zijn vader wandelen langs De Dommel. Daar zag Anton voor het eerst kanoërs en was meteen verkocht.

Lees meer

Jan van Beers

Voor de inwoners van Zeelst was Jan decennialang een vertrouwd gezicht. Van velen kende hij het persoonlijke wel en wee.

Lees meer

Verhalen over vroeger

Michieleke begraven te Veldhoven

Tot 1900 werd de laatste kermisdag afgesloten met een heuse begrafenis. Michieleke, een manneke gemaakt van een peen of bietwortel werd dan in een sigarenkistje onder luid gejammer begraven.

Lees meer

Collecties

Veldhovens geschiedenis levend houden

Wat is Veldhovens erfgoed en hoe beschermen we ons erfgoed? Verschillende organisaties in Veldhoven hielden zich daar al tientallen jaren mee bezig. Drie Veldhovense heemkundekringen vinden de 100e verjaardag van Veldhoven hét moment om samen te gaan werken. Stichting Zeelst Schrijft Geschiedenis, de Stichting Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken en Stichting Historisch Oerle vormen nu samen de vereniging Erfgoedhuis Veldhoven. Samen willen we de geschiedenis van heel Veldhoven levend houden.

Behoud erfgoed en informatie

Wij blijven onderzoek doen naar de geschiedenis van Veldhoven, inwoners informeren met onder meer lezingen, films, excursies, publicaties en door bijdragen te leveren aan exposities. Ook maken wij ons hard voor behoud van materieel en immaterieel erfgoed. Onze wens is om iedereen die het Veldhovens erfgoed een warm hart toedraagt bij de gezamenlijke projecten te betrekken.